Enis TURGUT: "GİRİZGÂH"

Söz’ün ustaları tarafından, asıl konuya geçmek ve dikkatleri üzerine toplamak için kullanılan bir kelimedir girizgâh.

İşinin ehli olanlar dolambaçlı yolları sıkça kullanarak, dolaylı yola ulaşmayı hedeflerler çoğu zaman. Özellikle elindeki ürünü satmak isteyen bir satıcının pazarlama stratejisinde başvurduğu yolun dönüm noktasıdır girizgâh.

***

İkili diyaloglarda aleni bir şekilde kullanıldığı gibi siyasi konjonktürde farklı şekilde cereyan etmektedir bu süreç. Kapalı kapılar ardında yapılan gizli anlaşmaların gün yüzüne çıkartılmadan önce piyasaya sürülen sıcak para misali yüzü yumuşatan, avucu ısıtan bir hali vardır girizgâhın.

Dünyayı bir yemek sofrasına benzetecek olursak; hem kurtlar hem de çakallar aynı yemeğe odaklanırlar. Ancak bir fark vardır: Küresel anlamda kurt asilliği temsil ederken, çakallık hakkı olanla yetinmemeyi, başkasının hakkına gasp etmeyi, tabiri caizse adiliği temsil eder. Teşbihte hata olmasın.

Şimdilerde global dünyanın çakalları da gerçek yüzlerini sergilemekten geri durmuyorlar maşallah! Dünya pandemi ile mücadele ederken ‘cambaza bak cambaza!’ diyenler cambazlığın da hükmünün kalmadığını anlamak istemiyorlar olsa gerek ki yıllardır kurdukları plan ve projeleri hayata geçirmek için biran önce hedeflerine ulaşmak istiyorlar. Önce Akdeniz de Libya ile aramıza ket koyma yarışması, akabinde Akdeniz’in sözde güvenlik tedbirleri ve dahası Akdeniz'de yapılması planlanan sismik araştırmalara karşı Avrupalı bazı –sözüm ona hümanist ve antiemperyalist- devletler, karşılarında güçlü bir Türkiye görmekten çekinir oldular.

Yine yıllardır devam eden ırkçı yaklaşımlarını nirvanaya ulaştıran Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı tutumu ve bu tutumuna çanak tutan yardakçıları, Megalo İdea’yı (Büyük Ermenistan) kurmak için ciddi atraksiyon içindeler.

***

Lokasyon ve demografik olarak, dünyanın gözbebeği konumundaki, Türkiye’nin can yoldaşı Azerbaycan halkının gönlümüzdeki ve tarihteki yeri apayrıdır. Zira Stalin’in Bolşevik Rejimi ile devirdiği Lenin’in meşhur rejimi Marksist akımın son bulup, komünizmin hüküm sürdüğü bir dönemde, o zamanki adı SSCB olan ve federasyona bağlı olarak varlığını sürdüren Azerbaycan Devleti, Kurtuluş Savaşı yıllarında elinden gelen tüm imkanları seferber etmiş desteğini hiçbir zaman esirgememiştir. Üstelik bunu da SSCB lideri Josef Stalin aracılığıyla yapmışlardır. Tabi ki sadece Azerbaycan değil; Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan ve diğer Türk devletleri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘karşılık beklenmeyen her türlü yardım kabul edilecektir.’ çağrısına kulak verip ellerinden gelenin fazlasını yapma yarışı içerisine girmişlerdir. Burada şunu da ifade etmek de fayda görüyorum: Kurtuluş Savaşı sırasında bizlere lider Stalin üzerinden yardımlar gönderilirken, Stalin kendisine ulaşan yardımların cüzi bir kısmını (tarihçiler yaklaşık %20-30 arasında olduğunu söylüyor) gönderdiği görülmüş bunun üzerine yardımlar farklı kanallar ile eksiksiz bir şekilde emin ellere ulaştırılmıştır. Bunu yazma nedenimse; ülkemize Karadenizin üst tarafından sokulmaya çalışılan ‘Komünizm’ anlayışının temelinde bu yardım gerçeğinin yanlış biliniyor olması yatmaktadır.

***

Tarihi iyi bilmek ve dostunu düşmanını iyi tanımak gerekir. Tıpkı Sultan Melikşah’ın hazırlatıp ders aldığı Nizamülmülk’ün Siyasetname’si gibi…

Dünya ülkeleri taşı gediğine oturtmanın heyecanı ve telaşesi içinde ciddi uğraş veriyor. Başını Amerika’nın çektiği, yularını İngiltere’nin tuttuğu, kasasının İsrail, maşasının Fransa olduğu bol sömürgeli çok gözyaşlı bir tiyatro oyununda seyirci olmak mı yoksa bu oyunu bozan aklıselim bir babayiğit olmak mı? Bölgenin gücü olmak için bedel ödemek gerekirse, bu bedeli ödemek için görev verildiğinde arkasına bakmayacak, boynunu eğmeyecek, kanının son damlasına kadar mücadele ederken de elinden bayrağını düşürmeyecek nice vatan evlatları var Allah’ın izniyle.

Selam olsun namus bildiği vatan toprağı ve al bayrağı uğruna eli tetikte olan yiğitlere,

Rahmet olsun bu uğurda şehit düşen kutlu yiğitlere…

Tekrar hatırlatmakta fayda var değerli dostlar: Türk’ün Türk’ten başka dostu yok! Sağlıcakla, esen kalın değerli dostlar…

Okunma 430 defa Son Düzenlenme 28 Eyl 2020