Enis TURGUT: DÜŞÜNME’NİN GÜCÜ.

Aklın izin verdiği ölçüde kendini sorgulaması, belleğin kontrol edilerek çalışmaların ve olayların incelenmesi şeklinde ifade edilebilecek olan düşünme, aslında kullanış itibariyle bir sanattır.
Bu sanatın temelinde yatan tek gerçekse beyindir. Yaratılıştan itibaren sürekli gelişim evresinde olan beyin gelişimi, ergenlik çağı olarak kabul edilen standart ölçüsü 18 yaş olarak bilinse de bilimsel olarak bu yaş sınırı 25 olarak kabul edilmektedir.
***
İnsanlar niyetlerine göre yargılanırlar. Bu bağlamda peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) de: “Ameller niyetlere göredir” diyerek insanoğlunun iç dünyasının dış yansımasını özetlemiştir aslında.
***
Düşünme ile başlar her şey; düşünerek konuşur, sorgular, cevap veririz ve daha nicesi… Aslında düşünme bizi yenilikçi düşüncelere iter ve farklılıklarımızı ortaya koyarız. Descartes :”Düşünüyorum öyleyse varım” diyerek var oluşun temelini özetliyor aslında. Düşünebilmenin önemine vurgu yapılırken meydana getirdiği sonuçlar ise apayrı bir öneme sahiptir. Tıpkı Archimedes gibi… Bir hamamda iken suyun kaldırma kuvvetini bulduğunu düşünürken, kendisini bir anda bu sevinçle ‘buldum, buldum’ diyerek dışarı atması gibi. Archimedes suda yüzen tasın nedenini sorgulayarak bu sonuca ulaşmıştı ve bugün bile bu düşüncenin sonucu olan Archimedes Yasası hala tazeliğini koruyan bir prensiptir. Sun Tzu’ya, ‘Savaş Sanatı’ nı yazdıran güç, diğerlerinden farklı görebilmenin sonucu olan düşünme gücü değil miydi? Gazi’yi de Atatürk yapan, diğer komutanlardan farklı düşünmesi ve bu düşünmenin getirdiği reaksiyonun sonucu değil mi?
***
Yazılan hayali kahramanı bol romanlar da düşünme gücünün sınır tanımayan güdüsünün sonucu değil mi? Birbirini sıralayan sahneleriyle bir solukta okunan değerli kitaplar yazılırken faydalanılan tek argüman edinilmiş tecrübeden ibaret değildir. Ona anlam kazandıran düşünme gücünün hayal gücünü çağrıştırmasıdır. Yaratıcılığı temsil eden beynin sol lobunun aktif kullanılması neticesinde tümevarıma ulaşmayı hedefleyen yazarlara, ‘Best Seller’ listesine girmelerini sağlayan faktör mantaliteyi farklı kullanıp etkileyici sonuca varmalarıdır. Özgünlük, kişilik oluşumu gibi tarzın oluşumunda da yine düşünmenin gücü yatıyor. Tıpkı çevremizde değer görmüş şahsiyetlerin sözlerine itimat edilmesi gibi. Kaliteyi ortaya koyan en önemli faktördür düşünme sanatı.
***
Bir de doğaya verdiğimiz mesajlarımız vardır bizim: Evrenin çekim yasasına uygun olarak, iste-olsun prensibine göre çalışan ve hayatımızda olmasını istediklerimizin üzerine yoğunlaşıp sonsuz evrenden olumlu enerjiyi mıknatıs gibi üzerimize çekmek gibi. Temelinde frekans uyuşması yatan bu olumlu düşünme metodunun, kişinin kendisini iyi hissetmesini sağladığı gibi ikili diyaloglarda da genelde pozitif sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Aslında güzel bir düşüncenin sonucunda hayatımızdan lezzet almak istiyorsak yapmamız gereken tek şey doğayı ve insanı güzel görmektir.
İnsan enerjiden ibarettir ve bu enerjiyi kullanabilmenin en önemli yolu da düşünmenin gücünü olumlu anlamda bedene yaymaktan geçer. Sağlıcakla, esen kalın değerli dostlar.
Okunma 1816 defa Son Düzenlenme 16 May 2020
Enis TURGUT